Gazze’ye Mavi Marmarasız Gidiliyor.


Uluslararası Özgürlük Filosu İkinci Koalisyonunun İsveçli Temsilcisi Dror Feiler, teknik birtakım nedenlerden dolayı Türkiye’den Mavi Marmara’nın Gazze’ye yardım filosuna katılamayacağını, yine de İHH İnsani Yardım Vakfının, bu filonun bir parçası olduğunu belirterek, ”Mavi Marmara’nın katılamayacak olması, İsrail’in öteden beri ileri sürdüğü, filonun sadece Türk ve İslamcıların projesi olduğu iddiasını boşa çıkaracaktır” dedi.

Dror Feiler, İHH İnsani Yardım Vakfının Fatih’teki merkezinde düzenlenen basın toplantısında, Gazze’ye uygulanan ambargoyu kırmak amacıyla oluşturulan Uluslararası Özgürlük Filosunun, insan hakları savunucularının oluşturduğu bir koalisyon olduğunu söyledi. Feiler, ”Bu, sadece Müslümanları değil, Hristiyanları, Yahudi, Hindu gibi bütün dinlerdeki insanları ilgilendiren bir konudur. Bu dünya vatandaşlarının birliğidir” diye konuştu.

20 ülkede yapılan kampanyalar sonucunda, 10 geminin ”Özgürlük filosu 2-İnsan kal” çatısı altında toplandığını ifade eden Feiler, şunları kaydetti:

”İsrail tarafından Gazze’ye uygulanan gayri hukuki ambargoyu kırmak amacıyla yola çıkmaya hazırlanıyoruz. Teknik birtakım sebeplerden dolayı Türkiye’den Mavi Marmara’nın katılması mümkün olmasa da İHH İnsani Yardım Vakfı, bu filonun bir parçasıdır. Mavi Marmara’nın katılamayacak olması, İsrail’in öteden beri ileri sürdüğü, filonun sadece Türk ve İslamcıların projesi olduğu iddiasını boşa çıkaracaktır.”

İHH İNSANİ YARDIM VAKFI BAŞKANI YILDIRIM: ”SAKIN BU TEKNİK İMKANSIZLIĞI, HÜKÜMETİN VEYA DEVLETİN BİR ENGELLENMESİ OLARAK GÖRMEYİN. GERÇEKTEN, YAPILAN ZARARLARDAN DOLAYI İSTEDİĞİMİZ BELGELERİ ALAMADIK. BİZ DÜRÜST OLMAK ZORUNDAYIZ. YOKSA BU KONUDA DEVLETİN VE HÜKÜMETİN BİR TAVRI YOK”

Uluslararası Özgürlük Filosu İkinci Koalisyonunun İsveçli temsilcisi Dror Feiler, ”Gazze’de tahmini olarak 178 tür ilaç, 123 tür sıhhi ikmal malzemesinin tamamen bittiği bildirilmekte, 69 tür ilaç ile 70 tür sıhhi ikmal malzemesinin de önümüzdeki üç ay içerisinde biteceği uyarısı yapılmaktadır” dedi.

İHH İnsani Yardım Vakfının Fatih’teki merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Feiler, Gazze’de sağlıktan sorumlu yetkililerin, hayati önem arz eden ilaçların bitmesi sebebiyle ”acil durum” ilan ettiklerini belirtti. Feiler, ”Tahmini olarak 178 tür ilaç, 123 tür sıhhi ikmal malzemesinin tamamen bittiği bildirilmekte, 69 tür ilaç ile 70 tür sıhhi ikmal malzemesinin de önümüzdeki üç ay içerisinde biteceği uyarısı yapılmaktadır. Birkaç gün önce 46 Filistinli sivil toplum kuruluşu ve Filistin Dışişleri Bakanı, Özgürlük Filosu’na olan ihtiyacı belirtip bu inisiyatifi tam olarak desteklediklerini açıklamışlardır” diye konuştu.

İsrail’in, Filistin halkını cezalandırma politikasının devam ettiğini ifade eden Feiler, ”Gazze’ye yardım götürmek için oluşturulan ve gemilerimizi engellemek için dünya liderleri tarafından bir koz olarak kullanılan sözde yardım kanalları, İsrail’in engellemeleri sebebiyle Gazze halkının ihtiyaçlarını karşılamadığı gibi Filistin halkına özgürlük de vaat etmemektedir. Özgürlük yerine, insani yardımı kabul etmeye davet edilen yeryüzünde başka bir toplum yoktur” dedi.

”BİR GÜN BÜTÜN DÜNYA İNŞALLAH BİZİ GAZZE’NİN KAPILARINDA TEKRAR GÖRECEK”

İHH İnsanı Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım da Mavi Marmara’nın hedefine ulaştığını ifade ederek, daha önceki filoda Avrupa ülkelerinden 3-5 katılımcının olduğunu ancak yeni filoda yüzlerce Avrupalı’nın yer alacağını söyledi.

Yıldırım, ilk filodaki amaçlarının ”İsrail’in ve siyonizmin gerçek yüzünü ortaya çıkarmak” olduğunu belirterek, bu amacı gerçekleştirmek için bütün dinlerin ve milletlerin bir araya geldiğini kaydetti.

Dünyanın pek çok ülkesinde yeni gemi filosu ve araba konvoylarının hazırlandığını aktaran Yıldırım, ”Bizim biraz üzgün olmamız normal, çünkü ne yazık ki Mavi Marmara o kadar zarar görmüş ki teknik olarak yetiştirebileceğimizi düşündük, tarihleri ertelememize rağmen yetiştiremedik” dedi.

Mavi Marmara’nın Pazartesi günü test edileceğini bildiren Yıldırım, ”Ama her aşamada yeni bir şeyler çıkıyor. Teknik olarak yetiştiremeyeceğimizden dolayı, filonun da ertelenmesine gönlümüz razı değil. Mavi Marmara tamir edildiğinde yine yola çıkacak. Bu konvoylar da filolar da bitmeyecek. Bir gün bütün dünya inşallah bizi Gazze’nin kapılarında tekrar görecek” diye konuştu.

Bülent Yıldırım, teknik aksaklıkların dünyaya bir şans verdiğini belirterek, şöyle konuştu:

”Bu şansı, bütün dünya liderleri iyi kullansın. Bu ambargo kalkmadığı müddetçe, Mavi Marmara yola çıkacaktır. Biz açık denizde vurulduğumuzu ve 9 şehidimizi ve henüz yoğun bakımdaki Uğur Süleyman Söylemez’i unutmadık. Dünya liderleri suçluları cezalandırmak için mutlaka harekete geçmeli. Eğer bunu yapmazlarsa, Akdeniz kurumadı, Mavi Marmara da her zaman bozuk olmayacak, biz de bu kutlu filoya katılamadığımız için her zaman üzgün olmayacağız ve bir gün tamir edilince yola çıkacağız. Bu çok uzun bir süre olmayacak, öyle zannediyorum.”

Haziran ayı sonunda Avrupa merkezli bir filoyla yola çıkacaklarını kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:

”Biz bu filonun içindeyiz. Bu koalisyonun bir parçasıyız ve buradan takip edeceğiz. Bu filoya tekrar dokunulursa yine sokaklar, yine konsolosluk önleri bu filonun yandaşlarıyla dolacak. Dünya barışı için bütün liderler harekete geçmeli. Bizim tabii başka bir sorunumuz daha var. Biz şu anda Suriye’yi öncelemek istiyoruz, Türkiye açısından gündemin değişmesini istemiyoruz. Ancak gücümüzü ikiye de bölebiliriz, bunun için de Mavi Marmara’nın tamir edilmesini bekliyoruz. Allah nasip ederse bu arkadaşlar yola çıktıktan sonra geminin eksiklerini tamamlayıp yeni filolara hazır hale getireceğiz. Şu anda 500 bini aşkın başvuru var. Bunların çok az bir kısımını, Avrupa’daki filoya koyabileceğiz. Umarım diğer arkadaşlarımızla beraber bir gün Filistin sokaklarında yürüyüş yapacağımız günler de gelecek.”

SORULAR

Bülent Yıldırım, bir gazetecinin, ”Filo nereden, ne zaman ve kaç gemi olarak hareket edecek?” sorusunu, ”Filo, Avrupa limanlarından yola çıkacak. 15 gemiyi hedefledik. Zannediyorum 10 tanesi hazır şu anda. 25 Haziran’dan itibaren çıkışlar başlayacak. Avrupa’daki bazı ülkelerde krizler var. Onun için birkaç gün gecikebilir veya öne alınabilir. Kıbrıs açıklarında buluşulacak ve yola devam edilecek” diye cevapladı.

Bir gazetecinin, ”İsrail, Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim zaferini kutladı ve yeni bir sayfa açmak istediğini belirtti. Sizce de önümüzdeki süreçte Türkiye-İsrail ilişkileri normale döner mi?” sorusunu Yıldırım, şöyle cevapladı:

”İsrail’le yeni bir sayfanın açılıp açılmamasına, öncelikle şehit aileleri karar verir. İsrail bu konuda açık denizde yapmış olduğunun cezasını ödemedikçe, bu halk ve bu halkın dediklerine kulak verecek hükümet, iyi ilişkilerle ilgili bir şey demeyecektir. İsrail, ambargoyu kaldırmadığı müddetçe de bu 9 şehidin tam karşılığını vermiş olmaz. Ambargo kalkana kadar bütün halklar, sivil inisiyatifler bunun peşindeyiz. İsrail diyordu ki ‘Bu İHH, Türkiye’deki bir grup İslamcıdır.’ Oysaki şimdi Gazze’ye Avrupa gidiyor. İsrail’in bu konuda söylediği her şey anlamsız. Amerika’nın biraz değeri varsa -ki Irak ve Afganistan’da olmadığını gördük- bu ambargonun kaldırılması için harekete geçer.”

Yıldırım, İHH olarak bugüne kadar hep doğruları söylediklerini belirterek, ”Sakın bu teknik imkansızlığı hükümetin veya devletin bir engellenmesi olarak görmeyin. Gerçekten, yapılan zararlardan dolayı istediğimiz belgeleri alamadık. Biz dürüst olmak zorundayız. Biz gemimize verilen zarardan dolayı filoya katılamıyoruz. Yoksa bu konuda devletin ve hükümetin bir tavrı yok. Kargo gemisi hazırlanıyor tabii. Onu da Mavi Marmara ile birlikte göndereceğiz. Çünkü bu ambargo, bu sefer de kalkmazsa yeni filolar hazırlanıyor, Mavi Marmara da o zamana yetişecek” dedi.

Bir gazetecinin, ”2. Özgürlük Filosu’na Mavi Marmara katılmayacak ama Türkiye’den katılım olacak mı, siz yeni filoda yer alacak mısınız?” sorusuna Yıldırım, ”Buradan katılan arkadaşlarımız gemilere bölüştürülecek. Ben Mavi Marmara’nın dışında bir gemiyle gitmeyi düşünmüyorum. Mavi Marmara ile güçlü bir manevi bağımız oldu” cevabını verdi.

DİĞER KONUŞMACILAR

Uluslararası Gazze Ambargosunu Kırma Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Savalha, Filistin’e uygulanan ambargo kırılıncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Savalha, 2. Özgürlük Filosu’nun engellenmesi için İsrail’in pek çok çalışma yaptığını fakat bunu bildiklerini ve ona göre hazırlandıklarını kaydetti.

Konsey Sözcüsü Huveyda Arraf da ambargoyu kırmak için üç yıldır mücadele ettiklerini ve her seferinde İsrail’in, şiddet uygulayarak kendilerini durdurmaya çalıştığını kaydetti.

Araf, ABD vatandaşı olduğunu belirterek, ”Amerika’nın İsrail’e olan desteklerini biliyoruz. Amerikan hükümeti, Mavi Marmara’da şehit olan Amerika vatandaşı Furkan için hiçbir şekilde legal adım atmamıştır. Amerikan hükümeti, 2. Özgürlük Filosu’nu durdurmak için yoğun çaba sarf etmektedir. Obama bizi utandırdı ama Türkiye Hükümeti ve Türkiye’deki insanlar bizim onurumuz oldu” dedi.

Yunanistan Filosu Temsilcisi Dimitri Pliouis de Mavi Marmara gemisi filonun içerisinde yer almasa bile, yurt dışından ve Türkiye’den katılımcılarla ambargonun sona ermesi için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Pliouis, İsrail’in Filistin’e uyguladığı ambargonun uluslararası hukuk kurallarına göre tamamen hukuksuz olduğunu, bu nedenle ambargo kalkana kadar çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini kaydetti.

Not: Haberi AA yapmış  (ç)alıntıdır.

Haberde dikkati çeken bir kaç nokta var. Birincisi bunun bir devlet tasarrufu olmadığı yönündeki vurgu. Bu önemli. İkinci nokta Mavi Marmaranın gidemeycek olmasının da getireceği bir takım faydalar. İsrailin iddialarının bir yönden daha çürütülmesi önemli. Gazze’ye yardım sadece türk ve islamcı bir girişim değil. Son nokta ise birincisinin devamı gibi. Teknik nedenler. Gemi mi gerçekten müsait değil, yoksa eksiklikler yüzünden belge tamamlanamadığı için mi Mavi Marmara bu seferden geri kalacak. IHH’nın ve yurtdışındaki ortaklarının  dik durmaya devam ediyor olması da ayrı bir güzellik

selam olsun özgürlük için gazzeye gidenlere ve yürekleri gazze ile çırpınanlara…

Gazze’ye Mavi Marmarasız Gidiliyor.’ için 4 yanıt

    1. musibet istenmez bilirsin. sadece gelirse katlanmak Müslümanlığın gereğindendir. Ben Dror Feiler’in yapmış olduğu “…filonun sadece Türk ve İslamcıların projesi olduğu iddiasını boşa çıkaracaktır…” ifadesini çok önemsiyor hayır olur inşallah. İkincisi de Bülent Yıldırım’a olan güven/im hala çok yüksek. İşaret ettiğin nokta ile ile ilgili hala ben de ve eminim bir çok kimsede kredibilitesi yüksek. Gerçekte ne olduğunu IHH içinden öğrenmek mümkün. Ama buna bile gerek duymadım. Bülent Yıldırım’a olağan üstü güveniyorum sanırım

      Beğen

    1. Bu iddia yani filonun sadece islamcıların ve türklerin projesi olduğu iddiası israilin bu güne kadar yapmış olduğu bir kara propaganda örneği. Proje islamcıların projesi bundan ben rahatsız olmam. olmuyoruz da. Bu cümle israilin kara propagandalarına cevap olarak verilmiş, ve benim anladığım kadarıyla israilin elini zayıflatmak için sarfedilmiş bir cümle. Reel politiği de severiz bilirsin :)

      Beğen

Yorum bırakın